Hoe optimaliseer je headings voor SEO?

Ontdek de rol van headings binnen SEO en design.

Hoe optimaliseer je headings voor SEO?

Headings spelen een cruciale rol op elke webpagina. Als je de richtlijnen volgt, kunnen headings het wondermiddel zijn om je webpagina mooi te structureren en de gebruikerservaring te behouden, terwijl het ook goed is voor je SEO. Helaas is dit vaak niet het geval en worstelen we met de juiste headings, op de juiste plaats en met de juiste styling. Dit hoeft nu niet het geval te zijn.

Goed om te weten:

  • De benadering van headings varieert tussen SEO-professionals, ontwikkelaars en ontwerpers, waarbij elk een ander aspect prioriteit geeft.
  • De richtlijnen van Google benadrukken het gebruik van slechts één <h1>-tag per pagina en het handhaven van een hiërarchische structuur.
  • Websites kunnen profiteren van het juiste gebruik van headings, vooral met zoekwoorden.
  • Het is van cruciaal belang om te beoordelen of headings nodig zijn voor bepaalde inhoud, waarbij overmatig gebruik moet worden vermeden om hun SEO-kracht te behouden.
  • Voorgesteld is een dynamische benadering van het gebruik van headings die flexibiliteit biedt en semantische integriteit garandeert.

Een gezamenlijke oplossing voor de uitdagingen van headings

Headers vs. Headings

Eerst moeten we het onderscheid benadrukken tussen “headers” en “headings” omdat deze termen vaak worden verward. Een “header” is een HTML-element (<header>) dat meestal inleidende inhoud bevat, zoals menu's, en kan een headings bevatten. Headings” daarentegen zijn HTML-elementen (<h1> tot <h6>) die de titels van secties binnen een webpagina aangeven, cruciaal zijn voor de hiërarchie van de inhoud, maar geen header mogen bevatten. Het onderscheid is essentieel voor webontwikkelaars, ontwerpers en SEO-specialisten.

Een abstracte weergave van de lay-out van een webpagina met de locatie van headings en een header

Drie verschillende perspectieven

Headings zijn sinds het begin een hoeksteen van SEO, omdat ze zoekmachines helpen om webinhoud beter te begrijpen en te indexeren. Het opnemen van trefwoorden (hotels op Bali) in headings (De tien beste hotels op Bali) kan de prestaties van een pagina in een zoekmachine aanzienlijk verbeteren. Naast SEO structureren headings de inhoud en verbeteren ze de leesbaarheid en gebruikersnavigatie. The evolution of SEO practices has shifted towards more natural keyword integration within headings, reflecting the broader trend towards optimising web content for both search engines and user experience.

  • Voor SEO-professionals** is de juiste implementatie samen met de juiste inhoud van cruciaal belang. Ze moeten ervoor zorgen dat koppen goed gestructureerd zijn en relevante zoekwoorden bevatten om de vindbaarheid van een pagina te vergroten. Hoewel SEO-experts het creëren van inhoud kunnen begeleiden, vertrouwen ze vaak op ontwikkelaars om deze elementen in de code van de webpagina te integreren, wat de collaboratieve aard van het optimaliseren van koppen benadrukt.
  • Vanuit het standpunt van een ontwikkelaar is de prioriteit niet de specifieke kop die wordt gebruikt, maar het naleven van de stijlgids die door ontwerpers wordt geleverd. Of het nu een <h1>, <h2>, <span> of <div> is, het doel is om inhoud te presenteren in het aangewezen formaat. Deze aanpak onderstreept een meer technische focus op functionaliteit in plaats van de SEO-implicaties van de inhoud.
  • Designers geven prioriteit aan de manier waarop een webpagina het beoogde ontwerp weergeeft, waarbij ze vaak stijlen koppelen aan specifieke HTML-elementen op basis van traditionele praktijken. Deze focus kan soms leiden tot conflicten met SEO en best practices voor ontwikkeling, vooral wanneer creatieve ontwerpen headings en stijlen voorschrijven die afwijken van de standaardrichtlijnen.

Het effectieve gebruik van headings moet een collectieve verantwoordelijkheid zijn van SEO's, ontwikkelaars en ontwerpers. Door hun aanpak aan te passen en prioriteit te geven aan zowel de gebruikerservaring als een goed begrip van het gebruik van headings, kunnen teams van headings een krachtig hulpmiddel maken dat zowel de functionaliteit als de zichtbaarheid van de website online ten goede komt. Zoals gezegd gaat dit niet altijd goed, laten we eens kijken naar enkele voorbeelden.

Richtlijnen voor effectieve implementatie van headings

Google's richtlijnen voor het implementeren van headings benadrukken twee belangrijke principes voor webontwikkelaars en contentmakers:

  • Ten eerste moet elke webpagina beginnen met een enkele <h1>-kop om het primaire onderwerp duidelijk te definiëren, en deze kop moet uniek zijn voor de pagina. Ten tweede is het van cruciaal belang om een hiërarchische structuur tussen headings te handhaven, zodat er een logische stroom is van <h1> naar <h6>.

Uitdagingen bij het gebruik van enkele <h1> headings

Ondanks de eenvoudige aard van de eerste richtlijn, wordt naleving vaak over het hoofd gezien. Opvallende merken zoals Levi's hebben bijvoorbeeld de <h1> heading weggelaten op hun homepage of gebruiken meerdere <h1> headings op productdetailpagina's. Dergelijke vergissingen kunnen een negatieve invloed hebben op de zoekrangschikking van een pagina. Dergelijke vergissingen kunnen een negatieve invloed hebben op de zoekrangschikking van een pagina, omdat het naleven van richtlijnen een factor is in SEO-prestaties. Nu wilde ik een voorbeeld geven van een concurrent, Nudie Jeans, die wel een <h1>-heading op hun homepage heeft. Maar blijkbaar hebben zij die ook niet, want ze hebben die van hen verborgen.

een codefragment dat een h1 voorstelt die visueel verborgen is

Een grote no-no in mijn boek, en dat van Google ook. Dus misschien is het iets met Jeans fabrikanten dat ze geen echte <h1> headings op hun homepage willen. Dus gratis tip van mij, als je in de branche zit, hier ligt een kans.

Problemen met de hiërarchische structuur

De tweede richtlijn is ingewikkelder, vooral met de opkomst van componentgebaseerde ontwikkeling, die de algemene structuur van headings kan vertroebelen. Het ontwerp bepaalt vaak het uiterlijk van headings, wat kan leiden tot een veronachtzaming van hun hiërarchische volgorde. De stijlgids van Oracle laat bijvoorbeeld zien dat <h1>- en <h2>-koppen qua grootte van elkaar te onderscheiden zijn, maar <h3>- en <h4>-koppen niet. Dit kan ontwerpers of contentmanagers in de verleiding brengen om deze headings niet om structurele maar om esthetische redenen te misbruiken. Deze praktijk is in strijd met de richtlijn dat headings de structuur van de inhoud moeten weerspiegelen, waarbij elk niveau van headings (<h2>, <h3>, enz.) zijn voorganger op een geneste en logische manier opvolgt, zoals wordt geïllustreerd:

<h1>...</h1> <h2>...</h2> <h3>...</h3> <h3>...</h3> <h4>...</h4> <h3>...</h3> <h2>...</h2>

Loskoppelen van headings en styling

Een belangrijke uitdaging bij webontwikkeling is de rigide associatie tussen headings en hun styling, wat kan leiden tot consistentieproblemen op verschillende pagina's. Het uiterlijk van een heading wordt meestal vooraf bepaald in het CSS-bestand. Meestal wordt het uiterlijk van een heading vooraf bepaald in het CSS-bestand, waarbij specifieke attributen zoals lettergrootte, kleur, gewicht en regelhoogte worden toegewezen aan elke heading-tag (<h1>, <h2>, enz.), waardoor het uiterlijk wordt gestandaardiseerd maar ook de flexibiliteit wordt beperkt. Zoals:

.large-heading { font-size: 32px; color: #000; font-weight: 600; line-height: 24px; }

Deze CSS snippet bindt de <h1> tag aan een specifiek uiterlijk, wat de flexibiliteit en creatieve ontwerpimplementatie op verschillende webpagina's beperkt.

Een oplossing voor deze uitdaging is de introductie van stylingklassen die kunnen worden toegepast op elk niveau van headings, waardoor de visuele stijl wordt gescheiden van het semantische belang van de headings. Overweeg de volgende CSS-klasse:

.large-heading { font-size: 32px; color: #000; font-weight: 600; line-height: 24px; }

Deze klasse kan op elke heading worden toegepast om het gewenste visuele effect te bereiken, ongeacht het semantische niveau van de heading, waardoor de consistentie en flexibiliteit in het ontwerp worden verbeterd.

Ontwikkelaars keuze geven

In React-toepassingen kan dit concept worden uitgebreid door een dynamisch <heading />-onderdeel te maken. Met dit component kunnen zowel het semantische element (bijv. h1, p, span) als de stijl (bijv. groot, middelgroot, klein) worden gespecificeerd via props, zoals wordt gedemonstreerd in het volgende codevoorbeeld:

import React from 'react'; // Styles for each size const styles = { small: { fontSize: '12px', fontWeight: 'normal', }, medium: { fontSize: '16px', fontWeight: 'bold', }, large: { fontSize: '24px', fontWeight: 'bold', }, }; const Heading = ({ headingProp = 'p', styleProp = 'medium', children }) => { const style = styles[styleProp] || styles.medium; return React.createElement(headingProp, { style }, children); }; export default Heading;

This component dynamically generates the desired HTML element with the appropriate style, offering unprecedented flexibility in heading management across the application.

This approach empowers developers to choose the most suitable HTML element for the content's context, independent of the design's predefined heading structure. It enables a more semantic use of HTML elements, where a title in a design might be visually consistent with a <h2> tag but semantically correct as a <p> or <div> tag, with the class providing the necessary styling.

Streamlining Design and Development Collaboration

By decoupling the style from the semantic level of headings, designers and developers can focus on their strengths—visual appeal and semantic structure, respectively—without compromising on either. Designers can specify the size and appearance of headings in their designs, which developers can then implement without being constrained by the HTML element traditionally associated with that style. This method simplifies the implementation of design intents, ensures semantic correctness, and enhances the overall accessibility and SEO of web content.

Considerations when it comes to headings

Managing Headings in a CMS Environment

Voor een optimale controle over headings binnen een content management systeem (CMS) zijn verschillende aanpassingen nodig. CMS-platforms bevatten vaak rich text editors waarmee HTML-inhoud kan worden geïnjecteerd, waardoor er bezorgdheid ontstaat over het misbruik van standaard stijlen voor koppen en de mogelijke desorganisatie van structuren voor koppen. Hoewel het misschien niet mogelijk is om alle aspecten van het bewerken van content te controleren, met name in termen van SEO-toezicht, kunnen bepaalde maatregelen worden genomen om programmatische standaarden af te dwingen. Inhoud die via een CMS wordt ingevoerd, kan bijvoorbeeld worden beperkt of opnieuw worden geformatteerd met markdown, wat een manier is om programmatisch te beheren hoe headings worden geïmplementeerd. Een praktische aanpak zou kunnen bestaan uit het uitschakelen van de <h1>-tag in de WYSIWYG-editor van het CMS, of het automatisch omzetten van geselecteerde headings in markdown (bijv. h1, h2, h3) naar een consistent heading-niveau (bijv. <h2>) in de code van de webpagina, met specifieke styling. Deze strategie helpt de hiërarchische integriteit van headings te behouden, voorkomt de redundantie van meerdere <h1>-tags en vereenvoudigt het gebruik van headings door ze te beperken tot een paar stilistisch consistente opties.

De noodzaak van headings heroverwegen

Een belangrijke overweging voor ontwerpers, ontwikkelaars en SEO-professionals is de noodzaak van headings in de inhoud van een pagina. Er is een overheersende trend om headings uitgebreid te gebruiken voor elke tekst die afwijkt van de standaard alineaopmaak, maar deze aanpak is niet altijd geschikt of effectief. Headings moeten vooral dienen om secties een titel te geven in plaats van ze op te nemen in elementen zoals knoppen. HTML biedt een breed scala aan elementen die zijn ontworpen voor specifieke doeleinden, en het is raadzaam om deze elementen correct te gebruiken in plaats van standaard headings te gebruiken. Een ongeordende lijst moet bijvoorbeeld niet bestaan uit h3 headings, maar indien nodig gestyled worden om op dergelijke headings te lijken. Ten slotte kan overmatig gebruik van headings hun impact op de SEO van een pagina verminderen, waardoor de effectiviteit van goed gestructureerde headings in de organische ranking afneemt.

Bonus: Neem de Google-richtlijn op in uw End-2-End-tests

Ik heb al eerder geschreven over end-2-end-tests voor SEO. En terwijl ik aan dit artikel werkte, merkte ik dat ik geen test had opgenomen om te controleren op het bestaan van slechts één <h1>-tag op een pagina in dat artikel. Nu kan dit vrij eenvoudig worden gedaan met de onderstaande test en die kan worden uitgevoerd in je deployment pipeline.

it('should have only one <h1> heading on the page', () => { cy.get('h1').should('contain.text', 'the text of the heading'); cy.get('h1').should('have.length', 1); })

Het controleert of de opgegeven pagina een <h1>-kop heeft en of er slechts één <h1>-kop op de pagina wordt gebruikt. Als de test mislukt, betekent dit dat er geen <h1>-heading aanwezig is of een paar, wat ook niet het geval zou moeten zijn.

Ontvang de laatste inzichten direct in jouw mailbox

Ontvang de laatste inzichten direct in jouw mailbox

Geen zorgen, het is een maandelijkse nieuwsbrief, u kunt zich op elk moment afmelden.